F&S Hermannin salista kuuluu naurahduksia, lusikan kalahduksia ja musiikkia klassisesta moderniin. Joukko eri-ikäisiä ihmisiä liikkuu eri puolilla salia, testaten tilan elementtejä ja asettuen vuorovaikutukseen ympäristön ja toistensa kanssa.
18 helmikuuta 2024
Yksi Hermannin liikkujista on Riitta Heikkinen, 62.
“Innostuin Luovista tanssijameista, joissa liikuttiin ohjaajan johdolla, mutta vapaasti, improvisoiden. Jameissa pääsin irrottautumaan suorittaja-roolistani, löysin uusia ulottuvuuksia liikkua. Olla läsnä ja pysähtyä hetkeen. Olen päässyt jatkamaan tätä löytöretkeä näissä teostreeneissä.”
Riitta on ollut seuran jäsen pitkään, mutta viimeisin aktiivikausi käynnistyi viisi vuotta sitten ja viikkoon kuuluukin useampi liikuntatunti. Mieluisia tunteja ovat tanssilliset jumpat, mutta sporttikin kuuluu perusohjelmaan. Riitta kuvailee itseään herkästi innostuvaksi: hän lähtee mielellään mukaan uusiin juttuihin, kokeilemaan ja yllättymään.
Ihmisiä elämän äärellä -yhteisötanssiteokseen Riitta hakeutui aiemman jamikokemuksen perusteella, mutta myös uteliaisuudesta. Vastaavaa, yhdessä ja ryhmän ehdoilla toteutuvaa tanssiteosta hän ei ole ollut tekemässä ja yhteinen prosessi onkin tuottanut oivalluksia omasta tavasta toimia.
“Mieli kiirehtii niin helposti. Verkkainen tahti asettaa omalle temperamentille haasteita, täytyy muistuttaa itseään, että eihän tässä ole vain minun ideoistani kyse ja on luotettava, että prosessi kantaa ja valmista syntyy.”
Teosprosessin harjoitukset ja välitehtävät ovat antaneet ajateltavaa, syyn pysähtyä havainnoimaan ympäristöä ja luontoa, tarkkailla uusin silmin tuttuakin tilaa. Muiden osallistujien liikkumista on ollut inspiroivaa havainnoida ja poimia ideoita oman tanssimisen tapoihin. Teoksen ydinryhmä on sopinut yhdessä toimimisen pelisäännöt, arvostavaan yhdessä työskentelyn tapaan kuuluvat tilan antaminen, kuuntelu ja vaikuttumiselle altistuminen.
“Kauhu!” sanoo Riitta, kun kysyn esiintymisestä julkisessa teoksessa. Keskustelussa kuitenkin paljastuu, että hänellä on kokemusta teinivuosilta teatterikerhosta ja työssään hän on ollut isojenkin yleisöjen edessä. Leikillisyys harjoituksissa on tarjonnut kaivattua kepeyttä, itseään ei tarvitse ottaa niin vakavasti ja luottamuksellisessa ryhmässä on ollut vapaus olla oma itsensä.
“Leikki on tapa tutkia, olla uuden äärellä ja ihmetellä outoja asioita, tehdä toisin ja hullutella. Irti päästämisen harjoittelu vapauttaa myös häpeästä, oikeassa olemisen tarpeesta, tietämisestä. Jolloin on ihan toisella tavalla läsnä, aidosti hetkessä mukana, kuulee ja aistiikin herkemmin.”
Monipuoliset tavat lähestyä teoksen teemoja, yhteisöön ja paikkaan kuulumista ovat olleet Riitan mieleen. Liikkeen ja tanssin lisäksi on käytetty kuvataiteen keinoja, piirretty ja maalattu, sekä keskusteltu tekemisen tuomista kokemuksista ja tuntemuksista.
“Sitä on ollut kuin tyhjä taulu, blanco, ilman ennakko-odotuksia ja valmiita vastauksia.”
Helmikuussa 2024 teosprosessi harjoituksineen on lisännyt itsetutkiskelua, hyvinvointia ja pysähtymistä. “Vaikka liikkeessä jatkuvasti olenkin, menossa uutta päin!”, naurahtaa Riitta.
Mihin ne lusikat liittyvät?
No niillä säestetään liikettä ja ohjataan taukoja, siis tanssitaan!
Ihmisiä elämän äärellä (työnimi) -tanssiteos toteutuu yhteisötaiteen keinoin. Teos luodaan yhteistyössä osallistujien kanssa, heidän ideoistaan ja kokemuksistaan. Pauliina Laukkanen (Myrskyryhmä) vastaa tekemisen prosessista, harjoituksista ja välitehtävistä. Teos on taiteellinen osa Laukkasen väitöskirjaa, joten sekä harjoituksia että valmista teosta ovat seuraamassa väitöskirjan ohjaajat Taideyliopistosta. Väitöskirjan esitarkastajat tulevat katsomaan esitystä.
Tanssiteoksen esitysten toteuttamisesta vastaa Myrskyryhmä yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa. Teoksen ydinryhmän harjoitukset toteutuvat F&S Helsingin Hermannin salilla perjantaisin; maaliskuussa 2024 ne täydentyvät ilta- ja viikonloppuharjoituksilla Teatterikorkeakoulun tiloissa. Keväällä avautuu vielä tilaisuus uusille tekijöille tulla mukaan teokseen. Tarjolla on paitsi puvustus- ja lavastustehtäviä, myös pienimuotoisia esiintymisen tapoja. Teoksen esitykset ovat Teatterikorkeakoulun tiloissa toukokuussa ja kesäkuussa Hermannin salilla.
Tule mukaan!
Lisätiedot: Mervi Leivo, tuottaja@myrskyryhma.fi, 045 357 9354
Teksti ja kuva: Mervi Leivo