Liiku riittävän usein, mutta älä unohda lepoa. Jumpassa lihakset ja jänteet rasittuvat ja kuormittuvat. Levossa ne palautuvat ja vahvistuvat. Harjoittelua ja lepoa tulee olla sopivassa suhteessa, silloin saat parhaan harjoitusvaikutuksen ja vammariski pienenee.
Ota kipu varoituksena. Jos liike on kivulias, tarkista teetkö ohjaajan mallin mukaisesti. Jos kipu jatkuu, lopeta liikkeen teko ja kysy ohjaajalta neuvoa tunnin lopussa. On tärkeää, että liikkeet tuntuvat hyviltä.
Laskeudu hypyistä pehmeästi koko jalalle. Lähes kaikki hyppyliikkeet voi myös tehdä toinen jalka maassa ja juoksun sijasta voit kävellä.
Hanki sopivat ja tukea antavat tossut, jotka ovat jumppaan ja sisäliikuntaan tarkoitetut. Urheiluliikkeet ja ohjaajat opastavat oikeiden jalkineiden valinnassa.
Pukeudu niin, että sinun on helppo liikkua, eikä ole liian kuuma.
Älä koskaan jumppaa sairaana, sillä jälkitaudit ovat vaarallisia. Aloita liikkuminen rauhallisesti terveenä, sairauden jälkeen.
Venyttele kunnolla ja rauhallisesti jumpan jälkeen. Venyttely rentouttaa väsyneitä ja jännittyneitä lihaksia. Venyttely liikunnan lopussa nopeuttaa rasituksesta palautumista ja tasapainottaa aineenvaihduntaa.
Joskus, esimerkiksi uuteen jumppaan vaihdettaessa, lihaksissa saattaa tuntua arkuutta noin 1-2 vrk harjoituksen jälkeen. Harjoituskipu poistuu kuitenkin itsestään muutamassa päivässä, kunhan annat kehollesi aikaa palautua ja liikut vain hyvin kevyesti.
Juo riittävästi vettä ennen ja jälkeen liikunnan. Jumpatessa saatat hikoilla litran verran tai enemmänkin, olosuhteista riippuen. Nestevajaus on korvattava. Liikunta kuluttaa myös kehon energiavarastoja, joten nauti pieni välipala mieluiten heti jumpan jälkeen. Näin palautuminen pääsee käyntiin, eikä keho joudu hajottavaan tilaan.
Antoisia liikuntahetkiä!